Euroopan parlamentti on palannut kesätauolta, ja edessä on ilmaston kannalta erittäin tärkeä syksy. Tämän kesän toistuvat sään ääri-ilmiöt kertovat, kuinka kiire ilmastotoimilla on. New Yorkin osavaltioon julistettiin toissapäivänä hätätila kaatosateiden ja tulvien vuoksi. Tulvista, ennätyshelteistä ja metsäpaloista on kärsitty myös eri puolilla Eurooppaa.
Kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n tuore ilmastoraportti on karua luettavaa. Se osoittaa, että ihmisen toiminnan yhteys sään ääri-ilmiöiden lisääntymiseen on kiistaton.
Tässä muutamia keskeisiä kysymyksiä EU:ssa tänä syksynä:
YK:n suuri ilmastokokous COP26
Yksi syksyn isoimmista jutuista on EU:n valmistautuminen YK:n ilmastokokoukseen. Kokous pidetään marraskuussa Skotlannin Glasgow’ssa, ja aion myös itse osallistua siihen koronatilanteen niin salliessa. Kokouksen tavoitteena on mm. päästä sopuun kansainvälisestä päästökaupasta. Kuten IPCC:n raportti osoittaa, aika ilmastonmuutoksen torjumiseksi on loppumassa, joten Glasgow’ssa on saatava aikaan konkreettisia, riittäviä ja vahvoja päätöksiä.
Komission suuri ilmastolakipaketti
EU-komissio julkisti historiallisen suuren ilmastolakipakettinsa heinäkuussa, ja paketin käsittely käynnistyy EU-parlamentissa tänä syksynä. Kyse on valtavan laajasta kokonaisuudesta. Olen itse mukana ympäristövaliokunnan neuvottelijana mm. päästökaupan uudistamista koskevassa lakialoitteessa. Keskustelua herättävät varmasti myös mm. EU:n uusi hiilitullijärjestelmä sekä Suomelle tärkeän, maankäyttöä ja metsätaloutta koskevan LULUCF-asetuksen uudistaminen.
Unkari ja Puola
Unkarin tuore homopropagandalaki lisäsi vettä myllyyn, ja kesän aikana EU ja Puola ovat vääntäneet mm. puolalaisten tuomarien kurinpitoelimen lakkauttamisesta. Komissio on uhannut kumpaakin maata EU-tukien jäädyttämisellä, mutta suurinta vipuvartta eli EU-rahoitukseen sidottua oikeusvaltiomekanismia ei ole vieläkään otettu käyttöön. Euroopan parlamentti on uhannut haastaa komission oikeuteen, jos se ei ryhdy riittäviin toimiin.
Näiden lisäksi Afganistanin tilannetta ja maahanmuuttokysymyksiä käsitellään varmasti jo syyskuun täysistunnossa. Myöhemmin syksyllä on luvassa palkka-avoimuusdirektiivin käsittelyä sekä paljon digiasiaa. Unohtamatta tietenkään koronapandemiaan liittyviä kysymyksiä.
Mukavaa syksyä kaikille. Tästä se alkaa!