Laki kansalasialoitteesta hyväksyttiin eduskunnassa jo viime kaudella ja laki tuli voimaan tammikuussa 2012. Aloitteiden käsittelymenettelyt ovat kuitenkin vielä melko vaihtelevat riippuen käsittelevästä valiokunnasta. Olen myös hyvin hämmentynyt siitä, kuinka laajasti aloitteita eduskunnassa vastustetaan, vaikka aloitteita on tullut eduskunnan käsittelyyn jo useampia.
Kristillisdemokraatit ovat sitä mieltä, että 50 000 nimeä on liian pieni määrä ihmisiä jotta aloitteella olisi väliä. Kuitenkin kansalasialoitteen tasa-arvoisesta avioliittolaista allekirjoitti useampi kuin äänesti kristillisiä viime eduskuntavaaleissa. Mielestäni kristillisdemokraateilla on silti oikeus eduskuntaryhmäänsä ja ministeriinsä, vaikka he itse tuntuvat tämän kyseenalaistavan.
Viime aikoina olen päässyt keskustelun ytimeen kun oma valiokuntani, sivistysvaliokunta, käsittelee “Järkeä tekijänoikeuksiin”-kansalaisaloitetta. Kyseinen aloite on luonteeltaan erilainen kuin aiemmin käsittelyssä olleet, se on monisyinen ja pureutuu hyvin monimutkaiseen tekijänoikeuslainsäädäntöön. Aiemmat ovat olleet suoraviivaisemmin kyllä tai ei-kysymyksiä, kannatatko vai vastustatko turkistarhausta tai tasa-arvoista avioliittolakia.
Tekijänoikeuksia koskevan aloitteen suurin arvo on siinä, että se nosti tekijänoikeuslainsäädännön keskusteluun ja pureutuu muutamiin uudistamista tarvitseviin kohtiin. Tekijänoikeuksien maailma on muuttunut rajusti, ja on edelleen digitaalisen murroksen keskellä käymistilassa. Se, mikä toimi 10v sitten, ei välttämättä istu nykyiseen sähköiseen maailmaan. En kannata tekijänoikeusaloitetta sellaisenaan. Siitä löytyy kuitenkin hyviäkin kohtia, kuten esimerkiksi oikeus kohtuulliseen korvaukseen.
Kansalasialoite voi parhaimmillaan syventää demokratiaamme. Se antaa mahdollisuuden tuoda eduskunnan käsittelyyn aiheita jotka syystä tai toisesta eivät hallitusohjelmaan mahtuneet. Itse koen että jokainen aloite tulee viedä täysistunnon päätettäväksi sisällöstä riippumatta. Tämä on myös Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän kanta.
Mielestäni 50 000 nimeä kertoo siitä, että asia on tarpeeksi tärkeä eduskunnan käsittelyyn. Sitä määrää ei hetkessä kerätä.
Tämä vuosi tulee määrittelemään miten jatkossa käsittelemme kansalaisaloitteita. Siksi on äärimmäisen tärkeää mitä ratkaisuja teemme. Sivistyvaliokunta päätti ilokseni, että teemme aloitteesta mietinnön, jotta suuri sali saa lausua mielipiteensä.
Kansalaisaloitteita on tähän mennessä jätetty eduskunnalle kuusi, joista molemmat loppuun asti käsitellyt aloitteet, jotka koskivat turkistarhauksen lopettamista sekä energiatodistuslain muuttamista, ovat kohdanneet hylkäyksen. Seuraavaksi täysistuntoon tulee käsiteltäväksi tasa-arvoinen avioliittolaki, jonka toivon suuresti olevan ensimmäinen läpimenevä kansalaisaloite.