Suomi on selkeä ykkönen tilastoissa, joissa mitataan viimeisen kymmenen vuoden ajalta tuloerojen kasvua rikaissa maissa. Tämä johtuu siitä, että perusturvan taso on jäänyt pahasti jälkeen yleisestä ansiokehityksestä. Lisäksi verotusta on vähitellen muutettu tukemaan tulo- ja varallisuuserojen kasvua. Kyseessä on tietoinen valinta. Suomessa on jo 700 000 köyhää ihmistä, ihmistä jonka kuukaudessa käytettävissä oleva rahamäärä on vähemmän kuin 1100 euroa kuukaudessa. Mikä pahinta, yhä useampi lapsi elää köyhyydessä ja kärsii siitä. Myös eläkeläisten köyhyys on lisääntynyt. Lisäksi yhä useampi köyhä tekee töitä. Köyhyys ei siis johdu laiskuudesta tai ole oma valinta.
Puhuessaan mahdollisuuksian tasa-arvosta Kokoomus on pettänyt suomalaiset. Tuloerojen kasvu ja todellinen köyhyys eivät mahdollista kaikille samanlaisia mahdollisuuksia pärjätä elämässä edes omalla ahkeruudellaan. Raskauttavinta on se, että köyhyys periytyy. Pitämällä yllä nykyisen kaltaista köyhyyttä määräämme jo monen lapsen tulevaisuuden ennen kuin he itse voivat vaikuttaa elämäänsä. Suomalaiset ovat halukkaita maksamaan enemmän veroja, jos se käytetään hyvinvointivaltion tukemiseen. Olen samaa mieltä. Katkaistaan yhdessä yhteiskunnan nykyinen suunta ja tehdään töitä sellaisen yhteiskunnan puolesta, missä meillä kaikilla on hyvä olla!
Nykyisen tasaverosuuntauksen sijaan kaiken tuloverotuksen on oltava progressiivista, jolloin suurilla pääomilla elävät maksavat tuloistaan enemmän veroa kuin palkansaajat, pienyrittäjät ja eläkeläiset. Verotettavan tulon alaraja tulee nostaa 10 000 euroon vuodessa, jolloin kaikista vähiten ansaitsevat eivät joudu maksamaan vähistä tuloistaan veroja. Nykyinen sosiaali- ja työttömyysturvajärjestelmä on monimutkainen ja estää työn tekemistä ja sen vastaanottamista. Tukiviidakkoa tulee uudistaa yksinkertaisemmaksi ja poistaa siitä ne tekijät, jotka estävät työnteon.
Pidemmällä tähtäimellä suunnaksi tulee ottaa perustulo. Tällöin jokaiselle taataan 750 euron perusturva kuukaudessa. Sen lisäksi jokainen voi ansaita 250 euroa kuukaudessa perusturvan vähentymättä lainkaan. Tällöin työn vastaanottaminen, pätkätöiden tekeminen sekä mm. yritystoiminnalla itsensä työllistäminen (freelancerit) on
huomattavasti nykyistä helpompaa ja kannustavampaa.
Ensiaskeleena minimietuudet tulee korottaa 750 euroon. Samaan aikaan järjestelmää tulee yksinkertaistaa ja siihen liittyviä työn vastaanottamisen esteitä tulee poistaa, ansiotulojen vaikutusta mm. työttömyyskorvaukseen tulee lieventää ja työttömyysturvan odotusaikoja tulee lyhentää.
Eriarvoisuuden kasvun pysäyttäminen on mielestäni näiden eduskuntavaalien tärkeimpiä teemoja. Vaikka tuloerojen kaventaminen on Vasemmistolle itsestään selvä asia, allekirjoitin kahden Vihreän kansanedustajaehdokkaan, Heikki Hiilamon ja Outi Alanko-Kahiluodon vaalilupaushaasteen tuloerojen kaventamisesta, www.tuloerotkuriin.fi