Euroopan komission puheenjohtaja Ursula Von der Leyen piti tänään vuosittaisen State of the Union eli Unionin tila-puheensa. Sävyltään puhe oli lähellä Yhdysvalloista tuttua poliittista paatosta, mutta tässä maailman tilassa näytöstä myös odotettiin.
Suurimmat odotukset linjapuheen sisällön suhteen liittyivät energiakriisin ratkaisuihin. Niitä tuli paljon.
On historiallista kuulla oikeistolaisen poliitikon suusta lause: markkinat eivät toimi.
Tällä Von der Leyen viittaa energiamarkkinoihin. Tällä hetkellä kallein energianmuoto käytännössä määrää hinnan. Pilviin ampaisseen maakaasun hinnan irtikytkentä sähkön hinnasta luvattiin mutta epäselväksi jäi, miten tämä tehdään.
Windfall-veroa ei kuulunut, mutta hintakatto ja solidaarisuusmaksu vievät samaan suuntaan
Toisena ratkaisuna mainittiin solidaarisuusmaksu fossiilisten energioiden toimijoille. Tämä raha toivottavasti jää markkinan sisään alentamaan sähkön hintaa. Uusiutuvat energiat ovat tällä hetkellä kannattavimpia ja niiden edullisuuden tulisi näkyä myös kuluttajalle.
Windfall-veroa ei kuulunut, mutta hintakatto ja solidaarisuusmaksu vievät samaan suuntaan. Näiden haaste on se, että ne saattavat vähentää energiayhtiöiden intoa investoida uusiutuviin, jos tuottoja leikataan juustohöylällä. Vihreä siirtymä tulee vaatimaan historialliset investoinnit. Siksi on keskeistä tunnistaa se raja, milloin into investoida uusiutuviin energioihin kärsii.
Puheesta jäi puuttumaan kriisin sosiaalinen ulottuvuus: lupaus siitä, että ketään ei jätetä yksin pulaan energiakriisi keskellä. Sodan alusta lähtien olen peräänkuuluttanut päätöksiä nopeista, kustannustehokaista toimista, jotka auttaisivat kotitalouksia pienentämään energialaskuaan: ilmalämpöpumppuja, aurinkopaneeleita, eristysremontteja.
Myös ymmärrys strategisesta autonomiasta on kirkastunut. Eurooppa on tällä hetkellä täysin riippuvainen muista strategisten raaka-aineiden ja teknologian suhteen. Olemme samassa tilanteessa Kiinan ja teknologian suhteen, kuin olimme Venäjän kanssa energian suhteen – hyvin haavoittuvia. Tuotantoa ja osaamista on saatava tänne takaisin.
Vahva kannanotto kuultiin myös pakolaispolitiikan korjaamisen puolesta. Ukrainalaiset ja se miten heidät on otettu vastaan ei saa olla poikkeus. Sen tulee olla esimerkki pakolaispolitikalle EU:ssa.
ilmastotekojen ja energiakriisin ratkaisujen välillä on selkeä yhteys
Ilmasto jäi puheesta lähes sivuun. Silti ilmastotekojen ja energiakriisin ratkaisujen välillä on selkeä yhteys. Jos ratkomme energiakriisiä tekemällä ilmaston kannalta haitallisesti, siirrämme vain ongelmaa toisaalle. Nyt kun Euroopan täytyy irtautua Venäjän fossiilista polttonaista, meidän tulee varmistaa, että ne korvataan uusiutuvalla ja vihreällä energialla.
Se demokraattinen Eurooppa, jonka tunnemme, ei pidä itseään pystyssä. Sitä on aktiivisesti puolustettava ja kehitettävä, jotta voimme torjua autoritäärisyyden nousun.
Tähän eivät pelkästään poliitikot pysty. Siihen tarvitaan myös sitä kuuluisaa Pihtiputaan mummoa ja miehiä yömajoissa. On meidän jokaisen mahdollisuus ja vastuu yrittää viedä Eurooppa ilmaston kannalta kestävämpään ja sosiaalisesti oikeudenmukaiseen suuntaan.
Me ansaitsemme – ja pystymme rakentamaan kaikille kestävän tulevaisuuden. Yhdessä.