15.11.2022 | Niina Ilola Ihmisoikeudet

Joustava työaika ei ole alustatalouden ongelma, huonot työehdot ovat

 

Sanotaan ilmiselvät asiat heti alkuun. Monet ovat valinneet työskennellä alustataloudessa ja pitävät työn joustavuudesta. Toisille alustalous edustaa työelämän huononemista, jossa yrittäjän riskit matalapalkka-aloilla on ulkoistettu duunareille. Noin.

Nyt voimme siirtyä haastavampiin kysymyksiin, kuten: Onko lopulta hyvä vai huono asia, että Suomen heikosti joustavilla sekä vaativilla työmarkkinoilla on työtä tarjolla myös niille, jotka kielitaidon tai aiemman kokemuksen puutteen vuoksi työllistyvät heikosti?

Potkujen syy oli, ettei Galassi ollut noudattanut alustan määrittelemiä työehtoja kuolemansa jälkeen.

Kun työmarkkinoilta ei löydy sitä unelmatyötä, onko alustatyöyritys heikossa asemassa olevien työntekijöiden predatorinen hyväksikäyttäjä vai kelpo vaihtoehto päästä kiinni työelämään?

Vaikka alusta- ja keikkatyölle löytyy kysyntää ja ne tarjoavat työtä sekä toimeentuloa miljoonille Euroopassa, niin alalla on myös nähty työelämän täydellinen pohjakosketus. Työvuoron aikana liikenneonnettomuudessa kuollut italialainen Sebastian Galassi sai potkut sähköpostitse seuraavana päivänä Glovo-lähettipalvelulta. Potkujen syy oli, ettei Galassi ollut noudattanut alustan määrittelemiä työehtoja kuolemansa jälkeen.

Sähköpostin löysi seuraavana päivänä Galassin perhe. Tapaus on vain yksi esimerkki siitä miten kasvotonta ja kylmää algoritmeilla ohjailtu alustatyö pahimmillaan on.

EU:ssa työskentelee nykyisin yli 28 miljoonaa ihmistä alustatalouden parissa.

Alustatyöntekijöiden oikeuksia Suomessa ajanut Justice for Couriers -kampanja, on vaatinut varsin kohtuullisia asioita alustayrityksiltä: reilua palkkaa, mahdollisuutta saada halutessa työsopimus sekä läpinäkyvyyttä työvuorojen jakamiseen. Tällä hetkellä mikään ammattiliitto ei edusta alustatyöntekijöitä.

EU:ssa työskentelee nykyisin yli 28 miljoonaa ihmistä alustatalouden parissa. Vuoteen 2025 mennessä heidän määränsä odotetaan nousevan 43 miljoonaan.

Jos alustatalouden parissa työskentelevien ihmisten määrä kasvaa Suomessa, kuten sen ennakoidaan kasvavan koko Euroopassa, niin Suomessakin kasvaa paine tuoda alustatyö suomalaisen työmarkkinajärjestelmän piiriin.

Ongelma ei ole alustatalous itsessään joustavine työaikoineen, vaan huonot työehdot ja epävarma palkka. Niiden korjaamisen tarvitaan AY-liikettä.

Jaa artikkeli

 

Lue myös

Seuraa minua somessa

Facebook
Twitter
Instagram