17.11.2022 | Silvia Modig Ihmisoikeudet

COP27 Egyptissä ja ihmisoikeudet

 

Ei ole salaisuus, että Egyptin ihmisoikeustilanne ei ole kunnossa. Nyt täällä järjestetään YK:n COP27-ilmastokokous, koska Yhdistyneet kansakunnat ja ilmastonmuutoksen torjuminen eivät ole vain demokratian mallimaita varten. Tähän työhön tarvitaan mukaan kaikkia, jotta voimme onnistua.

Täällä Egyptissä ilmastokokouksessa ollessamme, emme saa kuitenkaan sivuuttaa tai vieraina hyssytellä maan ihmisoikeusrikkomuksia. Päinvastoin. Maailman huomion nyt kohdistuessa Egyptiin, meidän täytyy pitää entistä enemmän ääntä ihmisoikeuksien puolesta.

Järjestöjen arvioiden mukaan, Egyptin nykyinen sotilasdiktatuuri säilöö vankiloissaan jopa kymmeniä tuhansia mielipidevankeja. Yksi heistä on myös Arabikevään kansannousussa mielenosoituksia organisoinut Alaa Abdel Fattah. Alaa on ollut COP27-kokouksen aikana nälkä- ja juomalakossa. Hän on halunnut juomalakolla kääntää maailman päättäjien huomiota Egyptin hallinnon ihmisoikeusloukkauksiin ja laittaa oman henkensä vaaraan niin tehdessään.

Sotilasvallankaappauksen myötä 2014 Egyptissä valtaan nousi Abdel Fattah al-Sisi. Al-Sisin hallinto on rajoittanut kansalaisyhteiskunnan toimintaa sekä sananvapautta maassa. Sharm-el-Sheikhissä nyt käynnissä oleva ilmastokokous, ei samalla tavalla mahdollista kansalaisyhteiskunnan mukana olemista, kuin olemme ilmastokokouksissa tottuneet. Täällä ei tulla näkemään suurta 100 000 ihmisen mielenosoitusta kuten Glasgows´ssa.

Al-Sisin hallinnon tulee vapauttaa mielipidevangit ja sallia hallintoa rauhanomaisesti kritisoiva kansalaisyhteiskunta. COP27-ilmastokokous loppuu tämän viikon jälkeen, mutta Egyptin ihmisoikeustilannetta tai mielipidevankeja emme saa unohtaa.

Jaa artikkeli

 

Lue myös

Seuraa minua somessa

Facebook
Twitter
Instagram