Oikeusvaltion vastakohta on mielivalta.
EU:n johtajien juhlapuheissa kuullaan usein, miten EU on arvoyhteisö ja miten arvomme ovat suojelemisen arvoisia. Eurooppaan mahtuu kuitenkin monia uskontoja, tapoja ja kulttuureita. Mikä siis on se yhteinen arvo, joka yhdistää 450 miljoonaa EU:n kansalaista?
Se on oikeusvaltio. Oikeusvaltio tarkoittaa laillista yhteiskuntaa. Oikeusvaltion vastakohta on mielivalta ja diktatuuri.
Oikeusvaltioperiaate on keskeisiä EU:n perusarvoja. Niin kansalaisten kuin valtion oikeudet ja velvollisuudet on kirjattu lakeihin. Lakia ja oikeutta ylläpitää riippumaton ja puolueeton oikeuslaitos. Tämä luo järjestäytyneen, ennakoitavan ja laillisen yhteiskunnan.
Samalla oikeusvaltio suojelee kansalaisia. Toimiva oikeusvaltio tuo luottamusta, turvaa, oikeuksia, avoimuutta, demokratiaa ja vapautta.
Oikeusvaltioperiaatteen mureneminen yhdessä jäsenmaassa nakertaa tätä yhteistä arvopohjaamme, ja siksi se asettaa koko Euroopan unionin uskottavuuden kyseenalaiseksi. Miten verovarojen käyttöä voidaan uskottavasti valvoa, jos jäsenmaalla esimerkiksi ei ole riippumatonta oikeuslaitosta? Miten mahdolliseen korruptioon voidaan silloin puuttua?
Toimivaan oikeusvaltioon kuuluu myös asioita, jotka eivät ole EU:n päätösvallassa, kuten moniääninen riippumaton media.
Unkaria hallitseva Viktor Orbán on jo vuosien ajan vienyt maataan suuntaan, jossa sitä ei voi enää pitää täytenä demokratiana. Maassa on vakavia ongelmia esimerkiksi medianvapauden, korruption, ihmisoikeuksien ja oikeuslaitoksen riippumattomuuden suhteen.
Unkarin varoja on aikaisemmin jäädytetty toistuvien oikeusvaltiorikkomusten takia. Komissio teki kuitenkin joulukuussa päätöksen vapauttaa varoja niiden toimien pohjalta, joita Unkari on toki luvannut tehdä, mutta ei ole vielä tehnyt. Pidän tätä lähestymistä todella ongelmallisena.
Toimivaan oikeusvaltioon kuuluu myös asioita, jotka eivät ole EU:n päätösvallassa, kuten moniääninen riippumaton media. Unkarin parlamenttivaaleja tarkkailleet ETYJin vaalitarkkailijat totesivatkin, että vaikka vaalivilppiä ei ollut, vaalit eivät olleet tasapuoliset. Tähän tilanteeseen päädytään, kun vallanpitäjä alkaa vaikuttaa siihen, mitä valintoja mediat tekevät. Näin media toistaa vallanpitäjän viestiä, ja oppositio ja kritiikki hiljenee.
Yli sata meppiä eri puolueista, minä mukaan lukien, allekirjoittivat vetoomuksen oikeusvaltiota suojellakseen.
Myös Suomessa on käynnissä ennennäkemätön hyökkäys YLEä kohtaan, koska sen sisällöt eivät miellytä vallassa olevia perussuomalaisia. Unkarin esimerkki on osoittanut, että tämä on äärimmäisen vaarallinen polku, joka suomalaisten tulisi määrätietoisesti torjua.
Unkarin on aika valita, mitä se haluaa. Se on tervetullut osa EU-perhettä, mutta se edellyttää yhteisten pelisääntöjen noudattamista.
Viime viikolla Petri Sarvamaa pani alulle vetoomuksen parlamentin puhemiehelle Roberta Metsolalle, joka tähtää siihen, että Unkarilta voitaisiin mahdollisesti viedä äänioikeus väliaikaisesti. Yli sata meppiä eri puolueista, minä mukaan lukien, allekirjoittivat vetoomuksen oikeusvaltiota suojellakseen.
Äänioikeuden vieminen on EU:n voimakkain vipuvarsi, eikä sitä tule käyttää harkitsemattomasti. On kuitenkin välttämätöntä, että EU toimii, koska oikeusvaltion mureneminen uhkaa jo koko Euroopan tulevaisuutta. Unkari ei ole ainoa maa, jossa kehitys on huolestuttavaa. Demokratiaa on haastettu, ja se tarvitsee nyt puolustajia.
Me emme voi tinkiä arvopohjastamme, koska ilman sitä olemme vain kauppaliitto.