15.09.2021 | Silvia Modig Ihmisoikeudet

Demokratian tila Unkarissa ja Puolassa on hälyttävä – silti komissio vitkastelee

 

Tänään on kansainvälinen demokratian päivä, ja EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen pitää EU-parlamentissa vuosittaisen State of the European Union -puheensa.

Komission juhlapuheet demokratiasta ja Euroopan yhteisistä arvoista ovat sanahelinää niin kauan, kun demokratian heikentymistä EU:n sisällä ei oteta tosissaan.

Unkarin parlamentti hyväksyi kesäkuussa lain, joka kieltää homoseksuaalisuudesta puhumisen lapsille. Heinäkuussa selvisi, että Viktor Orbánin hallitus on todennäköisesti vakoillut toimittajien ja oppositiopoliitikkojen puhelimia hakkerointiohjelman avulla.

EU-komission tuore oikeusvaltioraportti toteaa, että maassa on vakavia ongelmia niin medianvapauden, korruption kuin oikeuslaitoksen riippumattomuuden suhteen.

Puolassa valtaapitävien hyökkäykset vapaata mediaa vastaan jatkuvat. Elokuussa maan parlamentin alahuone hyväksyi lakimuutoksen, joka kiristää ulkomaalaisomisteisten medioiden toimintaa.

Kesällä Puolan ja EU:n välillä väännettiin tuomareita valvovan poliittisen kurinpitoelimen lakkauttamisesta. Viime viikolla komissio esitti Puolalle sakkoja, koska kurinpitoelintä ei ole pyynnöistä huolimatta lakkautettu.

Euroopan parlamentti on vaatinut useaan otteeseen komissiota ryhtymään tarvittaviin toimiin, jotta Puola ja Unkari saadaan takaisin oikeusvaltion tielle.

Tulokset ovat olleet laihat.

Komissio on vaatinut Unkaria kumoamaan homopropagandalain ja aloittanut oikeustoimet maata vastaan. Puolaa se on uhannut EU-tukien jäädyttämisillä ja sakoilla. Esimerkiksi Puolassa muutama vuosi sitten homovapaiksi julistautuneet alueet ovat jäämässä ilman EU-tukia.

Elokuun lopussa komissio ilmoitti myös aikovansa jäädyttää joitakin Tšekin saamia tukia. Maan pääministeriä epäillään EU-varojen väärinkäytöstä.

EU on myös käynnistänyt niin sanotut artikla 7:n mukaiset rikkomusmenettelyt Puolaa ja Unkaria vastaan. Niiden kautta mailta voitaisiin evätä äänioikeus unionin päätöksiin. Menettelyt eivät ole edenneet minnekään yli kahteen vuoteen.

Voimakkainta vipuvartta komissio ei ole ottanut käyttöön, vaikka niin pitäisi tehdä viipymättä.

EU:n pitkän aikavälin rahoituskehys ja koronaelpymispaketti sidottiin vuoden alussa oikeusvaltiomekanismiin. Sen kautta EU-varoja voidaan jäädyttää jäsenmailta, jotka rikkovat oikeusvaltioperiaatetta.

Euroopan parlamentti uhkasi kesäkuussa haastaa komission oikeuteen, jos se vielä viivyttelee mekanismin käyttöönottoa. Elokuussa saimme komission puheenjohtaja von der Leyenilta ympäripyöreän vastauksen, jossa ei luvattu mitään.

Unkarin ja Puolan oikeusvaltiorikkomuksista ei ole epäilystä. Nyt tarvitaan tekoja demokratian ja ihmisoikeuksien puolustamiseksi. Keinoja on, välineitä on, mutta tahtoa puuttuu.

Unkarin pääministeri Viktor Orbán on kutsunut maataan puolidemokratiaksi. Miten sellainen on mahdollista Euroopan unionissa vuonna 2021?

Kuva: Euroopan parlamentti. Ursula von der Leyen piti ensimmäisen linjapuheensa 2020.

Jaa artikkeli

 

Lue myös

Seuraa minua somessa

Facebook
Twitter
Instagram