Vaadin Euroopan parlamentin täysistunnossa, että Gazaan on saatava tulitauko välittömästi.
Israel on asettanut kaikki palestiinalaiset kollektiiviseen vastuuseen terroristijärjestö Hamasin julmista rikoksista ja aloittanut poikkeuksellisen rajut sotatoimet Gazan alueella.
Keskimääräinen päivittäinen kuolleisuus on suurempi kuin missään muussa tämän vuosituhannen konfliktissa. Siis suurempi kuin vaikka Ukrainassa, Syyriassa tai Afganistanissa.
Sotatoimet ovat jatkuneet jo yli 100 päivää. Jo yli 22 000 ihmisen arvioidaan kuolleen. Valtaosa kuolleista on naisia ja lapsia. Heitä, joita sodankäynnin sääntöjen mukaan tulee suojella kaikin keinoin, kaikissa konflikteissa. Nyt kuolleista suurin osa on siviilejä.
Sitä ei voi tarpeeksi korostaa, että tämä on poikkeuksellisen verinen sota. Lukujen massiivisuudesta kertoo se, että avustusjärjestö Oxfamin arvion mukaan keskimääräinen päivittäinen kuolleisuus on suurempi kuin missään muussa tämän vuosituhannen konfliktissa. Siis suurempi kuin vaikka Ukrainassa, Syyriassa tai Afganistanissa.
Jokainen päivä ilman tulitaukoa tarkoittaa myös yhä enemmän loukkaantuneita siviileitä, yhä syvenevää humanitaarista kriisiä ja yhä suurempaa pulaa välttämättömistä elintarvikkeista, kuten ruoasta, vedestä, lääkkeistä ja polttoaineesta.
Gazaan tarvitaan välittömästi pysyvä tulitauko, jotta tappamiselle saadaan loppu. Koko kansainvälisen yhteisön on vihdoin toimittava ja vaadittava tulitaukoa kaikin sillä käytettävissä olevin keinoin.
Euroopan unionin on otettava aktiivisempi rauhanvälittäjän rooli konfliktin ratkaisemiseksi. EU on syntynyt ajatukselle rauhasta, ja rauhan edistäminen kuuluu edelleen sen perusarvoihin. Siksi meidän on toimittava arvojemme mukaisesti ja tehtävä kaikkemme, jotta alueelle saataisiin kestävä rauha. Sen saavuttamiseksi tarvitaan laadukkaita rauhanprosesseja: neuvottelua, vuoropuhelua ja rauhanvälitystä. Mutta ihan ensimmäisenä on saatava aikaan tulitauko.
On tärkeää, että tämä riippumaton tutkinta saa koko kansainvälisen yhteisön tuen. Siksi sekä Suomen että Euroopan parlamentin tulee osoittaa tukensa tutkinnalle.
Rauhanprosessin myötä alueelle on saatava kaksi valtiota. Kahden valtion malli on kansainvälisen yhteisön tukema visio, ja YK:n yleiskokous julisti jo vuonna 1948 pyrkimyksensä luoda alueelle sekä arabi- että juutalaisvaltion. Sitä on pidetty toimivimpana ratkaisuna alueen tilanteeseen. Tie on kuitenkin ollut pitkä ja uuvuttava, ja visio ei ole toteutunut – saati edes edennyt vuosiin.
Viime viikolla YK:n alainen Kansainvälinen tuomioistuin alkoi Etelä-Afrikan pyynnöstä tutkia sitä, onko Israel syyllistynyt palestiinalaisten kansanmurhaan. Tuomioistuinta on pyydetty myös vaatimaan, että Israel lopettaa välittömästi hyökkäyksensä Gazassa. On tärkeää, että tämä riippumaton tutkinta saa koko kansainvälisen yhteisön tuen. Siksi sekä Suomen että Euroopan parlamentin tulee osoittaa tukensa tutkinnalle.
Se että tuomitsee viattomien siviilien tappamisen ei ole antisemitismiä. Israelin valtion toimia tulee voida arvioida täysin samoin kriteerein kuin minkä tahansa muun YK:n jäsenvaltion. Israelin valtion harjoittama julmuus ei toisaalta myöskään oikeuta antisemitismiä. Antisemitismi on äärimmäisen vaarallista, ja meidän kaikkien tulee torjua sitä aina, kun sen tunnistamme.
Gazaan on saatava tulitauko välittömästi!