12.09.2013 | Silvia Modig Ihmisoikeudet

Ihmiskaupan uhreja ei auteta seksin oston täyskiellolla

 

Viime viikolla (4.9) ilmestyi Oikeusministeriön selvitys Seksikaupan kohteen hyväksikäyttö. Selvityksessä tullaan johtopäätökseen, jonka mukaan paras mahdollisuus ihmiskaupan uhrien auttamiseen on seksin oston täyskielto. Selvitystä tehdessä oikeusministeriössä kuultiin lähinnä viranomaisia ja seksityöläiset jäivät jälleen vailla ääntä.

Rikoskomisario Thomas Elfgren toteaa Hufvudstadsbladetissa täyskiellon vain vievän seksikaupan pois näkyvistä. Hän kertoo kotimaisten poliisien kesken vallitsevan tuntemus siitä, miten Ruotsissa vuonna 1999 voimaan astuneen täyskiellon jälkeen kauppa on siirtynyt verkkoon ja maan alle, joten ihmisoikeusrikkomuksiin on aikaisempaa vaikeampaa puuttua.

Lainsäädännössä ei tulisi olla kyse seksin myynnin ja ostamisen moraalisesta tuomitsemisesta, vaan ihmiskaupan uhrien auttamisesta sekä seksin myyjien aseman ja turvallisuuden parantamisesta. Kuitenkin kaikki järjestäytyneen rikollisuuden parissa työskentelevät tietävät, ettei kriminalisointi tule vähentämään ihmiskauppaa.

Myös vähemmistövaltuutettu myöntää vuonna 2010 tehdyssä kansallisen ihmiskaupparaportoijan kertomuksessa, että kielteinen suhtautuminen prostituutioon voi johtaa prostituution piiloutumiseen ja ihmiskaupan uhrien tavoittamattomuuteen. Selvityksessä puhutaankin uhrilähtöisemmän otteen tarpeesta ihmiskaupan ongelmien ratkaisemisessa.

Pro tukipiste tuo esille konkreettisia ehdotuksia, miten lainsäädännön keinoin kohennetaan haavoittuvassa tilassa olevien asemaa ja täten parannetaan ihmiskaupan uhrien ja seksityöläisten tilannetta. Ihmiskaupasta tulisi säätää erillislaki, jossa määritellään uhrien oikeudet. Uhrien tunnistamisen avuksi tarvitaan matalan kynnyksen sosiaali- ja terveyspalveluita sekä ostajille Hollannin mallin mukaisesti anonyymi väylä ilmoittaa ihmiskauppaepäilyt.

Tarvitsemme tehokkaita toimia ihmiskauppaa vastaan, jotta voimme estää viime päivinä uutisoitua Itä-Suomen thaihierontapaikoissa esiintynyttä paritusta. Vastustan kriminalisointia ratkaisuna ihmiskaupan vastaisessa taistossa. Seksin oston lainsäädäntöä uudistaessa on keskeistä, että täyskiellon vaikutuksia Ruotsissa tarkastellaan kriittisesti kansainvälisen tutkimuksen valossa, ja että seksityöntekijöiden omat näkemykset kuullaan ja otetaan huomioon.

Jaa artikkeli

 

Lue myös

Seuraa minua somessa

Facebook
Twitter
Instagram