COP28-ilmastokokouksessa toteutetaan maailmanlaajuinen tilannekatsaus siitä, missä mennään Pariisin ilmastosopimuksen toimeenpanon suhteen. Tavallaan tämä muistuttaa myös kouluarkea: joululomille jäädessä monille koululaisille jaetaan todistukset, ja tänä vuonna myös maailman päättäjät saavat ilmastokokouksessa oman väliarvionsa.
Käytännössä kokouksessa siis arvioidaan sitä, kuinka paljon tavoitteista ollaan jääty, jotta ilmaston lämpeneminen voitaisiin rajoittaa 1,5 asteeseen.
Kun ilmastokokouksessa toteutetaan maailmanlaajuinen tilannekatsaus, täydellisiä arvosanoja ei ole luvassa, koska nykyisillä päätöksillä olemme menossa roimasti yli turvallisen lämpenemisen rajan.
Ilmastonmuutos ratkaistaan nimittäin kuuntelemalla tiedettä, ei öljylobbareiden kannanottoja. Siksi puhuin parlamentin täysistunnossa siitä, että EU:n tulee edistää kokouksen neuvotteluissa tieteellisen neuvon kuuntelemista.
Kokoukselta on vaadittava konkreettisia, sitovia toimia fossiilisten polttoaineiden käytöstä luopumiselle, sekä rahoituksen kanavoimista niin, että tavoitteista voidaan pitää kiinni globaalisti.
Myös kokouksen ilmastotyö vaatii uudistamista: monilla globaalin etelän mailla on käytännön vaikeuksia osallistua kokoukseen, mutta fossiililobbareiden ja öljypomojen määrä kokouksessa kasvaa joka vuosi. On täysin kestämätöntä, että nämä tahot saavat tällaista haitallista vaikutusvaltaa näissä kokouksissa.
Aion kokouksessa painottaa myös globaalia oikeudenmukaisuutta. Kerroin tämän tarpeesta myös viime vuoden COP27-ilmastokokouksen yhteydessä.