07.04.2022 | Silvia Modig Ilmasto

Mitä EU tekee kiertotalouden edistämiseksi?

 

Jos nykyinen tahti jatkuu, kulutamme vuonna 2050 jo kolmen maapallon verran. Kiertotalous on ratkaisu ylikulutukseen. Mitä EU tekee kiertotalouden edistämiseksi?

Meidän on muutettava radikaalisti tapaa, jolla kulutamme luonnonvaroja, ja kiertotalous on tässä keskeisessä roolissa.

Jos nykyinen tahti jatkuu, kulutamme vuonna 2050 jo kolmen maapallon verran. Fossiilisten polttoaineiden, metallien ja mineraalien kaltaisten materiaalien kulutuksen odotetaan kaksinkertaistuvan seuraavan 40 vuoden aikana.

Näin ei voi jatkua.

EU on luvannut panostaa lähivuosina merkittävästi kiertotalouden edistämiseen, ja se on todella hyvä asia.

Unionin uusi kiertotalouden toimintasuunnitelma julkaistiin viime vuonna, ja toissa viikolla EU-komissio esitti uusia toimenpiteitä EU:n kiertotalouspakettiin.

Yksi niistä on kestävien tuotteiden aloite. Lyhykäisyydessään aloite tähtää siihen, että tuotteista tehdään kestäviä, huollettavia ja korjattavia sekä turvallisesti kierrätettäviä.

Esimerkiksi: kun pesukone hajoaa, uuden ostamisen sijaan sen käy helposti ja edullisesti korjauttamassa. Ja kun pesukone todella tulee tiensä päähän, sen osat pystytään kierrättämään ja uusiokäyttämään mahdollisimman tehokkaasti.

Saastuttavan kertakäyttökulttuurin on muututtava. Meillä on vain yksi planeetta.

Viime aikoina tavaroiden korjausoikeudesta on puhuttu paljon EU:ssa. Hyvästä syystä. Sähkö- ja elektroniikkalaitteet ovat yksi nopeimmin kasvavista jätevirroista Euroopassa. Tällä hetkellä arviolta vain alle 40 prosenttia elektroniikkajätteestä kierrätetään.

Komission odotetaan esittävän tavaroiden korjausoikeuden kirjaamista EU-lainsäädäntöön laajemmin tänä vuonna.

Elektroniikka-alan lisäksi EU suunnittelee toimenpiteitä muillekin paljon resursseja käyttäville toimialaloille, kuten rakennusalalle ja tekstiiliteollisuuteen.

Toissa viikolla komissio julkisti esityksen EU:n tekstiilistrategiaksi. Strategian päätavoitteena on soveltaa kiertotalouden periaatteita tekstiilien koko arvoketjuun. Kierrätystä uusiomateriaaliksi halutaan parantaa ja mm. myymättömien tekstiilien tuhoaminen kieltää.

Hyviä toimenpiteitä siis tulossa. Tärkeää olisi myös se, että ihmisoikeuskysymyksiin ja työoloihin kiinnitetään tässä yhteydessä huomiota. Tekstiiliteollisuuteen ja elektroniikkateollisuuteen, kuten vaikkapa akkujen raaka-aineisiin, liittyy globaalisti vakavia ongelmia.

Ylikulutukseen perustuvan talousjärjestelmämme ja saastuttavan kertakäyttökulttuurin on muututtava. Meillä on vain yksi planeetta, joten pidetään siitä huolta.

Jaa artikkeli

 

Lue myös

Seuraa minua somessa

Facebook
Twitter
Instagram