29.04.2022 | Silvia Modig Ihmisoikeudet

Sota ja aseelliset konfliktit lisäävät seksuaalista väkivaltaa ja hyväksikäyttöä

 

Ukrainan sodassa seksuaalista väkivaltaa kokeneiden on vaikea saada apua. Ukrainan sotaa paenneet tarvitsevat psykososiaalista tukea sekä pääsyn seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluiden piiriin kaikkialla EU:ssa. Näin ei aina ole.

Sota ja aseelliset konfliktit lisäävät seksuaalista väkivaltaa ja hyväksikäyttöä. Sodan pitkittyessä raaistuvat myös sen keinot.

Uutiset siviilien raiskauksista Ukrainassa ovat järkyttäneet meitä kaikkia. Raiskaustapauksista ovat raportoineet Ukrainan viranomaiset ja ihmisoikeusjärjestöt.

Sodassa tapahtuvat raiskaukset ja muu seksuaalinen väkivalta ovat sotarikoksia. On tärkeää, että kaikki tapaukset tutkitaan ja syylliset saadaan vastuuseen teoistaan.

YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimisto on ilmoittanut selvittävänsä tilannetta.

Seksuaalisen väkivallan uhreiksi joutuvat sekä naiset että miehet. On kuitenkin tärkeä tiedostaa, että kriiseissä erityisesti naisiin ja tyttöihin kohdistuva seksuaaliväkivalta lisääntyy lähes poikkeuksetta.

Sodan keskellä seksuaalista väkivaltaa kokeneiden on vaikea saada apua ja oikeutta, sillä kriisialueilla sairaanhoitopalvelut ja muut apuverkostot ovat usein heikentyneet.

Naiset ja lapset eivät ole haavoittuvassa asemassa vain sodan keskellä. He ovat sitä myös paetessaan sotaa. Ukrainan sotaa pakenevien riski joutua esimerkiksi ihmiskaupan uhriksi on todellinen. Siihen on suhtauduttava vakavasti kaikkialla EU:ssa, myös meillä Suomessa.

Ukrainan sotaa paenneet tarvitsevat psykososiaalista tukea sekä oikeuden ja pääsyn seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluiden piiriin.

Näin ei kuitenkaan aina ole.

Koska abortti on Puolassa käytännössä kielletty, Ukrainan sodassa raiskatuksi tulleen naisen on erittäin vaikeaa tai mahdotonta saada Puolassa aborttia.

EU-parlamentin tasa-arvovaliokunnassa vierailleet puolalaiset kansalaisjärjestöjen edustajat kertoivat lukuisista ongelmista. He nostivat esiin muun muassa Puolan nykyisen aborttilain ja sen seuraukset. Koska abortti on Puolassa käytännössä kielletty kokonaan, Ukrainan sodassa raiskatuksi tulleen naisen on erittäin vaikeaa tai mahdotonta saada Puolassa aborttia.

Ongelmia on myös viranomaisten asenteissa. Seksuaalista väkivaltaa vähätellään, eikä apua tarjota sukupuolisensitiivisesti. Sateenkaarivähemmistöjen edustajiin suhtaudutaan homofobisesti.

EU-maista eniten ukrainalaisia on paennut Puolaan ja muihin naapurimaihin, kuten Unkariin ja Romaniaan. Näissä maissa vähemmistöjen oikeudet, seksuaalioikeudet ja muun muassa aborttioikeus on ajettu ahtaalle jo valmiiksi.

EU:n on pystyttävä parempaan. Seksuaalioikeudet ovat ihmisoikeuksia, ja kaikkien jäsenmaiden tulee niitä kunnioittaa.

EU:n on varmistettava, että sen antamaa humanitaarista apua ohjataan myös seksuaali- ja lisääntymisterveyteen, seksuaaliväkivallan uhrien auttamiseen sekä näiden asioiden parissa toimivien järjestöjen työn turvaamiseen.

Olemme EU-parlamentin tasa-arvovaliokunnassa tehneet aiheesta suullisen kysymyksen EU-komissiolle.

Sota aiheuttaa valtavasti inhimillistä kärsimystä, ja sen keskellä ihmiset ovat erityisen haavoittuvassa asemassa. Heitä on autettava.

Jaa artikkeli

 

Lue myös

Seuraa minua somessa

Facebook
Twitter
Instagram