18.01.2024 | Silvia Modig Silvia tiedottaa

Tammikuisia terveisiä Strasbourgista!

 

Tammikuisia terveisiä Strasbourgista, jossa osa täysistuntoviikon aiheista meni tällä kertaa tunteisiin.

Tammikuisia terveisiä Strasbourgista -videon kansikuva, klikkaa kuvaa aloittaaksesi videon.

Parlamentti kävi tunteikkaan keskustelun Gazasta. Pidin itse puheenvuoron, jossa vaadin välittömästi tulitaukoa Gazaan. Pidän myös tärkeänä sitä, että Kansainvälinen tuomioistuin selvittää, onko Israel syyllistynyt Gazassa kansanmurhaan.

Päätöksenteosta ei kuulukaan vastata joukko robotteja, vaan joukko ihmisiä, joilla on myös tunteita ja arvoja.

Jo yli 100 päivää kestäneissä sotatoimissa on kuollut jo yli 24 000 ihmistä, ja heistä suurin osa on naisia ja lapsia. Sota on poikkeuksellisen verinen. Ilman yhtäkään oikeudenkäyntiä on selvää, että siviilien ja viattomien lasten tappaminen ei ole hyväksyttävää.

On kuitenkin lopulta hyvä, että nämä asiat herättävät poliitikoissa tunteita. Päätöksenteosta ei kuulukaan vastata joukko robotteja, vaan joukko ihmisiä, joilla on myös tunteita ja arvoja.

Tällä viikolla käsiteltiin myös Unkarin oikeusvaltiotilannetta. Oikeusvaltioperiaate on keskeisiä EU:n perusarvoja, joka muistetaan aina mainita juhlapuheissakin.

Oikeusvaltio on se yhteinen arvo, jonka koko unioni jakaa. Se on vapautemme tae. Oikeusvaltioperiaatteen mureneminen yhdessä jäsenmaassa nakertaa tätä yhteistä arvopohjaamme, ja siksi se asettaa koko Euroopan unionin uskottavuuden kyseenalaiseksi.

Siksi laitoin itsekin nimeni vetoomukseen, joka tähtää siihen, että Unkarilta voitaisiin mahdollisesti viedä äänioikeus neuvostossa väliaikaisesti. Tämä on EU:n voimakkain vipuvarsi, eikä sitä tule käyttää harkitsemattomasti. Kyse ei ole mistään rangaistuksesta, vaan pyrkimyksestä kääntää Unkarin kehitys takaisin kohti oikeusvaltiota ja demokratiaa. Toivon ilman muuta, että lopulta emme joutuisi turvautumaan näin järeään toimenpiteeseen.

Olen niin huolissani siitä, että perussuomalaiset kohdistavat kritiikkiä ja leikkausuhkauksia Yleisradiota kohtaan sen sisältöjen vuoksi.

Suomen mediassa on käsitelty viime viikkoina paljon TikTokia, ja myös täällä Strasbourgissa puhuttiin tällä viikolla algoritmeista. Algoritmit muokkaavat huomattavasti meidän maailmankuvaamme, mutta yhtiöt julkaisevat niistä todella vähän tietoa. Somealustojen käyttäjät eivät tiedä, miksi algoritmi suosittelee heille mitäkin sisältöä. Euroopan parlamentti haluaisi nyt tuoda asiaan lisää avoimuutta.

Ja haipakkaa muuten on. Huhtikuun loppuun mennessä pitäisi käsitellä vielä noin 140 lakiesitystä, ja meppeihin toden teolla iskenyt vaalihuuma tekee neuvotteluista aika ajoin hyvinkin vaikeita. Katseet siintävät jo kesäkuun eurovaaleissa, ja pyrkimys erottautua muista kärjistää kannat ja keskustelun.

Kerron videolla myös siitä, mitä hölmöyksiä täysistuntoviikolla esitettiin ja miten parlamentti kehittää matkustamisen tulevaisuutta. Ja sen, miksi olen niin huolissani siitä, että perussuomalaiset kohdistavat kritiikkiä ja leikkausuhkauksia Yleisradiota kohtaan sen sisältöjen vuoksi.

Katso videolta!

Jaa artikkeli

 

Lue myös

Seuraa minua somessa

Facebook
Twitter
Instagram