Elämme ratkaisevia hetkiä maapallon luonnon, sen lajien ja ekosysteemien pelastamiseksi. Jokaiselle EU-päättäjälle pitäisi olla selvää, että ylikulutukseen perustuvan talousjärjestelmän on muututtava.
Tänään vietetään ympäristönsuojelun päivänä tunnettua Earth Dayta. Ajattelin, että muutama sana maapallon ekologisesta kantokyvystä voisi olla paikallaan.
Me suomalaiset olemme jo käyttäneet oman osamme maapallon luonnonvaroista tälle vuodelle. Suomalaisten ylikulutuspäivä aikaistui tänä vuonna yli viikolla ja oli jo 31.3.
Ylikulutuspäivä tarkoittaa päivää, jolloin laskennallisesti ylitämme maapallon kyvyn tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja yhden vuoden aikana. Lukuihin lasketaan myös planeettamme kyky käsitellä fossiilisten polttoaineiden aiheuttamia kasvihuonekaasupäästöjä.
Maakohtaiset ylikulutuspäivät laskee tutkimusjärjestö Global Footprint Network. Se julkistaa kesäkuussa myös koko maailman ylikulutuspäivän. Maailman ylikulutuspäivä on vuosi vuodelta aikaistunut. Viime vuonna se oli heinäkuun lopussa.
Samaa karua viestiä kertovat ilmastopaneeli IPCC:n tuoreet raportit, YK:n biodiversiteettiraportit ja lukuisat muut tutkimukset.
Elämme ratkaisevia hetkiä maapallon luonnon, sen lajien ja ekosysteemien pelastamiseksi. Ylikulutukseen perustuvan talousjärjestelmämme ja saastuttavan kertakäyttökulttuurin on muututtava.
Koska katson asiaa europarlamentaarikon vinkkelistä, pohdin tietysti, mitä EU voi tehdä.
Tässä muutamia pointteja:
Sitovia toimia kiertotalouden edistämiseen
Kiertotalous on ratkaisu ylikulutukseen. EU-komissio on esittänyt sen edistämistä lainsäädännön keinoin mm. tekstiiliteollisuudessa, rakennusalalla ja elektroniikan alalla. Ehdotus yleislaturista on tästä pieni esimerkki. Myymättä jääneiden vaatteiden tuhoamisen kieltäminen toinen. On tärkeää, että nämä toimet myös etenevät, eikä niitä jarruteta jäsenmaista koostuvassa neuvostossa.
Sitovia toimia luonnonsuojeluun
EU-komissio on esittänyt lukuisia toimia luontokadon pysäyttämiseksi, ja ne ovat herättäneet vastustusta eri jäsenmaissa vähän eri syistä. Meillä ei kuitenkaan ole varaa jarrutteluun. Luonnon ennallistamisesta on tehtävä pakollista ja vähintään 30 prosenttia EU:n maa- ja merialueista on muutettava suojelualueiksi vuoteen 2030 mennessä.
Yksinkertaisesti kulutuksen vähentäminen
Esimerkiksi energia. EU pyrkii nyt pikavauhtia irti venäläisestä fossiilienergiasta. Paras energia on se, jota ei tarvita lainkaan. Siksi EU:lta tarvitaan nopeasti toimintasuunnitelma energian tarpeen vähentämiseksi ja rahallista tukea mm. energiatehokkuusremonttien aloittamiseksi kaikissa jäsenmaissa.
Tämän pitäisi olla jo jokaiselle EU-päättäjälle selvää: Talouskasvumme perustuu luonnonvarojen kuluttamiselle, eikä näin voi jatkua loputtomasti. Meillä on vain yksi planeetta, joten siitä on pidettävä huolta.